четвртак, 23. март 2017.

TOMMY EMMANUEL




Guitar Art Festival
23. mart 2017.


 Piše: Rastko Ivanović

Ako nema putovanja, nema ni muzike. Tako glasi jedna stara maksima. Jer, u svojim najvetlijim trenucima, muzika može da nas odvede i do selestijalnih predela.

Kao što je to slučaj dok slušamo starog maestra, Tomija Emanuela. Jer, u rasponu od bluza, preko blugrasa pa do rokabilija, on gitaru svira s takvom spretnošću, s takvom virtuoznošću da prosto kao da ispumpava dušu iz nje. Drugim rečima, on je istinski one man band, čovek, koji svojom gitarom dočarava zvuk čitavog orkestra.

I dok muzika pored vas tutnji poput kakvog voza, vi shvatate da se ona odvaja, s vama, od svoje predmetne osnove, i da vas transponuje u predele, čiste lepote, velike lepote, kao takve.

Jer, dok slušate Emanuela, sve zvuči tako lako, kao dijalog nekih starih prijatelja, ali iza toga su sati i sati mukotrpnog rada, i spremnost na opkladu s sobom, ali i čitavim svetom. Kao što je i sam posvedočio ispričavši priču, o tome, kako je u jednom trenutku da bi snimio svoj album prodao, praktično, sve što je imao, uključujući i kola, ali i ono što mu je, verovatno, najdragocenije, a to su njegove, čuvene gitare.

Stari rokerski mit veli da nema povratka kući. Ali, dok slušate starog majstora, kako razdvaja prostor-vreme, svirajući Čaka Berija, Džonija Keša, ili pak, Četa Etkinsa, vi kao da se, makar na kratko, vraćate u taj davno izgubljeni raj, gde ćete se bar na trenutak, osetiti toplo i fino, kao u svojoj kući.

Нема коментара:

Постави коментар